De poldervisie rondom de pluktuin

"Wat een lelijk huis", dacht Janneke van Dalen wel eens als ze de boerderij aan de Buitendijksweg 3 voorbij zag komen op huizenverkoopsite Funda. "Maar die conclusie trok ik alleen op basis van de foto’s die ik daar zag." Tot ze er een keer verzeild raakte, rijdend vanaf haar werk in Zwolle terug naar huis in Swifterbant en stoppend bij het ‘te koop’-bordje. "Ik realiseerde me ineens dat dit het huis was wat ik zo lelijk vond", lacht ze nu nog om die verhelderende ervaring.

"Pas toen ik er rondliep zag ik de schoonheid van deze plek." Dat is al weer een jaar of twee geleden, inmiddels runt ze vanaf deze locatie haar coachingspraktijk Poldervisie.com. Hier komen cliënten vanuit onder andere het onderwijs op verhaal, of tot rust. Helemaal niet zo’n gekke gedachte, hier midden in de natuur. De titel ‘Poldervisie’ heeft ze niet voor niets gekozen voor haar praktijk, hier met het uitzicht op de groene weilanden. "Ik kom oorspronkelijk uit Swifterbant, de mensen die daar de polder hebben aangelegd hadden ook visie op de polder. Ja, dat zou je ook wel kunnen zeggen van de mensen van Ruimte voor de Rivier." Want medewerkers van baggeraar Boskalis logeren regelmatig bij haar op de boerderij (gebouwd in 1959) en kunnen vanuit de achtertuin bij wijze van spreken direct het werkgebied inlopen.

"Hierachter ligt het rietmoeras waar de grote karekiet inmiddels broedt. Ik loop er regelmatig heen met cliënten, om de kracht van de natuur te laten zien. Het riet daar staat al zo hoog", wijst ze op een goeie meter boven het maaiveld. Ooit diende deze boerderij voor het melkvee dat hier op de akkers graasde, maar die tijd is voorbij nu die akkers grotendeels hebben plaatsgemaakt voor het Reevediep. Als herinnering aan die tijd grazen er in het weiland naast haar huis vier kalfjes, die nieuwsgierig komen kijken naar het werk in de naastgelegen pluktuin.

Want ja; naast een coachingspraktijk en haar werk bij de Zwolse onderwijsinstelling Landstede heeft Janneke ook nog tijd voor een pluktuin, vol met zomerse bloemen. "Daar ben ik vorig jaar mee begonnen, dat liep zo goed dat ik het dit jaar weer inzaai. Als alles straks in bloei staat, mogen mensen hier voor een paar euro een eigen boeket plukken." Afhankelijk van het weer kan het wel tot ver in september duren voordat hier de laatste bloemen worden geplukt, weet ze inmiddels van vorig jaar. "Veel mensen uit Kampen die hier langsfietsen vinden het toch een hele ervaring, hun eigen boeket samenstellen."

Als aan het einde van het seizoen de pluktuin weer op slot gaat, wordt het groene landschap om haar heen wat minder aantrekkelijk – zou je zeggen. Vanuit haar coachingsvisie heeft Janneke daar een andere kijk of ‘poldervisie’ op. "De natuur is net als de mens; er zijn verschillende seizoenen. De winter is een tijd waarin alles tot rust komt, en je je kunt voorbereiden op dingen die komen gaan."