Een beeldhouwende ecoloog aan het roer

’t Was op zijn eerste dag als projectmanager al direct boffen voor Cor Beekmans (53) uit Doetinchem; de brug Nieuwendijk werd op die vrijdag eind juni officieel geopend. “Stond ik daar om zes uur ’s morgens vroeg bekertjes koffie uit te delen”, lacht hij nog om zijn eerste officiële activiteiten op zijn nieuwe werkplek.

Niet dat hij onbekend was met het ‘Ruimte voor de Rivier’-project in dit deel van Nederland; in 1995 begon hij met werken voor Rijkswaterstaat, nadat hij als ecoloog al diverse opdrachten voor die overheidsorganisatie had uitgevoerd. “Ik zat in het wagonnetje, maar ik ben nu wat verder naar voren gekomen.” Maar het gevoel in een rijdende trein te stappen heeft hij allerminst; tot 2021 is hij verantwoordelijk voor het afbouwen van het Reevediep en de aanleg van de Reevesluis die uiteindelijk de Roggebotsluis overbodig moet maken.

De ecoloog in de projectmanager is enthousiast over de ecologische ontwikkelingen in het bypass-gebied. “Het door ons aangelegde rietmoeras zit al vol met vogels. Er zijn al meldingen van een waterral, baardmannetjes, kleine karekieten en bosrietzanger is. En sinds dit voorjaar broedt er een roerdomp. Het rietmoeras is nog maar net aangelegd, maar nu al in functie.” De aanleg van het Reevediep nadert haart voltooiing, eind volgend jaar moet de hoogwatergeul klaar zijn voor gebruik. “Vanuit ecologisch oogpunt een enorme plus”, weet Cor Beekmans. “Ook als je het op Europese schaal bekijkt is het echt uniek. Je hebt een polderlandschap, daar krijg je een kunstmatige rivier in.” En niet zomaar een recht toe - recht aan rivier, maar een rivier waaraan de makers zich moeten conformeren. “Je gaat de rivier vormen naar de mogelijkheden die je krijgt. Zoekend naar oudere structuren die er vroeger waren, daar probeer je zoveel mogelijk op aan te sluiten.”

Dat brengt de nog nieuwe projectmanager op een andere passie van hem, naast ecologie: beeldhouwen. “Daar kun je het mee vergelijken; bij het beeldhouwen in hout, zoals ik dat doe, heb je twee soorten hout. Een perfect stuk hout, bijvoorbeeld een cilinder, waar je van alles van kunt maken. Of iets heel raars, een beetje noestig hout. Daarin zit iets wat je gaat vormen naar de mogelijkheden die je krijgt. Je moet van tevoren kijken wat er eigenlijk in zit. Zo’n stuk hout is eigenlijk het Reevediep.”

Enthousiast kan hij worden over de plannen, en de wijze waarop het landschap zich vormt. Niet alleen hij, maar het hele team waarover hij sinds afgelopen juli de leiding heeft. “Er zijn collega’s die op zomervakantie gaan met het vliegtuig, en dan vanuit het vliegtuig foto’s maken om te laten zien wat er in het landschap is veranderd.” Dat en al het werk dat er minstens nog tot 2021 op zijn bordje terechtkomt is voor Beekmans een grote uitdaging. “Wat is er nou leuker dan de kaart van Nederland te veranderen?”.