Een veranderend landschap onderweg naar een ‘better place’

Een blik op de weekplanning van Bert van Bavel (33) laat zien dat hij het als projectleider Grond-, Weg- en Waterbouw binnen Isala Delta knap druk heeft. “Planningsoverleg, veiligheidsoverleg, een cijferbespreking. Ik begin ’s morgens om een uur of zes en houd op rond half zeven ’s avonds. Vier dagen in de week, vrijdags werk ik soms maar ben ik ook graag thuis voor mijn gezin en dan laat ik het werk even liggen.”

Dat ‘thuis’ is zijn gezin in het Belgische Baarle-Hertog, waar hij de weekenden doorbrengt met zijn vrouw en twee zoons, die doordeweeks vanaf een foto lachend het kantoor van papa inkijken.

Vanuit dit kantoor aan het Engelenbergplantsoen in Kampen geeft hij leiding aan een team van ongeveer vijftien mensen, die op hun beurt weer een ploeg van zestig tot tachtig mensen in het gebied zélf aansturen. Werken aan het Reevediep is voor de projectleider nog altijd een mooie klus. “We begonnen met baggeren, de specialiteit van Boskalis. Daarna werd de grote vaargeul gegraven en nu gaan we een jaar in met veel afwerken. Gras inzaaien, de dijken profileren, fietspaden aanleggen. Alle vormen van civiele techniek zitten erin, voor een techneut als ik is dat natuurlijk uniek.”

Geen dag op kantoor is hetzelfde, is zijn ervaring. “We kijken dagelijks naar planningen, procedures, wat doet het weer, waar lopen we tegenaan. En regelmatig besteden we aandacht aan veiligheid, volgens mij heel erg belangrijk. Als er iets ernstigs zou gebeuren hierbij is het project wat mij betreft mislukt.” Voor al dat werk heeft hij inmiddels de nodige contacten gelegd met lokale bedrijven, waarmee hij graag zaken doet. “Ik kan voor een betere kennis van het gebied geen betere partners vinden. Van buitenaf kun je misschien ook wel wat inhuren, maar je kunt in mijn ogen beter voor kwaliteit gaan.”

Al eerder werd hij voor Boskalis bij diverse projecten ingezet, onder andere voor de dijkverbetering langs de Nederrijn, waar in het kader van Ruimte voor de Rivier onder andere bedrijfsterreinen in de uiterwaarden werden gesaneerd. Werken aan het Reevediep bij Kampen is volgens Bert van Bavel toch wel iets heel anders. “Alleen al als het gaat om de grootte van het project.” Maar nog belangrijker; de impact die het werk heeft op het landschap. “Ik heb ook gewerkt aan bijvoorbeeld snelwegen. Dat is ook zichtbaar, want asfalt is altijd zichtbaar. Maar hier zijn we ingrijpend bezig met grondwerk”, laat hij een luchtopname van het Reevediep zien. “We veranderen echt het landschap.’’

Op zijn prikbord hangt een poster met een motiverende quote; Experience is the teacher of all things. “Sommige dingen moet je gewoon doen, moet je gewoon beginnen.” Maar met het oog op het veranderende landschap rondom Kampen heeft Van Bavel een zin in zijn hoofd die eigenlijk nog beter bij zijn huidige functie past. “Ook het motto van Boskalis; we move the world to a better place.”