Familie Hamberg kweekt fruit, langs de oever van de IJssel en het Reevediep

Het ‘rode knop’-stadium hebben de fruitbomen van fruitkweker Jan Hamberg zo begin april al bereikt. "Eerst begint het met zogenaamde muizenoortjes", en hij laat de eerste, voorzichtige bladgroei aan de bomen zien. "Daarna de rode knoppen, en daarna komen ze echt in bloei." Misschien wel een beetje te vergelijken met de wijze waarop het landschap rondom zijn fruitkwekerij aan de Chalmotweg op Kamperveen is veranderd de afgelopen jaren.

In 1986 begon de familie Hamberg hier met de fruitkwekerij om er in 1993 zelf ook te gaan wonen. “Toen was Kampen nog een eind weg", weet echtgenote Henny nog uit die tijd. Maar Kampen als stad mag dan blijven liggen waar ze al eeuwen lang ligt, de wereld rondom de fruitbomen is wel wat dichterbij gekomen. Vanuit de woonkeuken is het Onderdijks goed te zien, vanuit de woonkamer op zo’n 200 meter afstand de dijk van het Reevediep. “Dat heb ik toch wel jammer gevonden, dat het uitzicht ineens weg was", zegt Henny terwijl ze naar buiten blikt. “Zeker als je weet dat die bomen die er nu nog staan ook nog moeten verdwijnen." De grond pal aan de IJssel is prima geschikt voor fruitteelt, weet Jan Hamberg. “Vergelijk het maar met de fruittelers in de Betuwe, de grond is daar zo geschikt vanwege de rivierklei. Dat is hier feitelijk net zo." Dertig jaar geleden begon hij daarom hier met zijn eigen fruitteelt, na in dienst te zijn geweest bij een teler in Dronten. Aanvankelijk met zo’n 27.000 bomen, dat zijn er door grondaankopen door projectontwikkelaars nu nog ongeveer 9000. De grond mocht dan wel geschikt zijn, de waterstand was dat niet altijd. Speciale drainage onder het maaioppervlak houdt de grondwaterstand onder de duim, want met een te hoge waterstand sterven de wortels van de fruitbomen af. Hoe dat straks gaat als de bypass haar definitieve vorm krijgt? Jan Hamberg wacht het af, maar met vertrouwen. “We moeten het nog afwachten wat er gaat gebeuren als de geul helemaal gevuld is. Maar ik denk dat de drainage z’n werk wel zal doen."

Of de bypass nou echt noodzakelijk is om de dreiging van het hoge water tegen te gaan, dat durven meneer en mevrouw Hamberg te betwijfelen. “Wat gebeurt er als de dijk hier bij ons huis doorbreekt? Dan vindt het water z’n weg wel, richting de lagere delen van Kampen. Over ons terrein heen." En de bouw van het veelbesproken Reevedorp? Jan en Henny Hamberg kunnen er nuchter in zijn. “Als het niet doorgaat, kost het de stad heel veel geld. Nu de geul er toch ligt, kun je er misschien maar het beste van maken." Wie weet kunnen de bewoners van dat ‘dorp’ straks wel goeie klanten worden van de fruitwinkel die het echtpaar Hamberg hier aan huis heeft, en die vanaf september tot half juni liefhebbers uit de wijde regio trekt. Want voor de Elstar- en Elsmie-appelen rijdt menig fruitliefhebber graag even langs de Chalmotweg, weet teler Jan Hamberg. “Ik durf ook wel te beweren dat ik de lekkerste appels van Kampen heb. Ik ben dan wel de enige fruitkweker in de stad, maar toch."