Programma

Op 22 april waren er veel leuke buitenactiviteiten, optredens en gezelligheid voor jong en oud. Bekijk hier het programma op het podium en lees welke activiteiten er te doen waren en welke eindbeheerders en verenigingen aanwezig waren.

Programma podium
10.00 – 10.45 uur Zeemanskoor De Ketelbinken
10.45 – 11.30 uur Torenkoor
11.30 – 12.00 uur Bekendmaking namen
12.30 – 13.30 uur Talent groep RK Dos
13.30 – 13.45 uur Voetbal Kunstenaar Josh freestyle
14.00 – 16.00 uur Midnight Madness

Kinderterrein
10.00 – 13.00 uur Vuur en Vlam (3 x 15 minuten)
11.00 – 16.00 uur Clown Knappie (3 x 30 minuten)

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en Rijkswaterstaat
Waarom geven we stukken land terug aan het water?
Bij de stand van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta kom je alles te weten over de achtergrond van het project rondom het Reevediep, het Drontermeer en al die andere projecten die Rijkswaterstaat binnen het programma Ruimte voor de Rivier heeft uitgevoerd. Wat is waterveiligheid? Wat is de bijdrage voor de natuur? Welk verband houden deze ontwikkelingen met het landschap van eeuwen geleden? Welke bijzonderheden kom je tijdens de uitvoering zoals tegen? Kom het zien en ervaren bij onze tent! Hier koop je ook het boek Deining in de IJsseldelta van Joep Boerboom.

Isala Delta
Welkom bij Isala Delta. Isala Delta is een combinatie van de aannemers Boskalis en Van Hattum en Blankevoort.
Bekijk hier een film over de werkzaamheden in het Reevediep, krijg uitleg over de aannemersbedrijven en voor de kinderen is er een skelterbaan.

Eindbeheerders
Staatsbosbeheer
Kom langs bij de boswachters van het Reevediep. Ga vogels spotten met de boswachter of timmer je eigen nestkastje. Heb je trek gekregen van alle leuke activiteiten? Kom je eigen broodje bakken boven het vuur. Uiteraard kun je met al jouw vragen, over de natuur, de ontwikkeling hiervan en ons toekomstige beheer, bij ons terecht. Bezoek ons in de tent van Staatsbosbeheer.

Gemeente Kampen
Ervaar bij de Kampen Marketing tent de mooiste plekken van Kampen door een Virtual Reality bril, het lijkt net of u er zelf bent! Na afloop ontvangt u één van onze kindvriendelijke, alcoholvrije cocktails om bij te komen van al het moois dat Kampen u te bieden had!

Reeve
Benieuwd waar Reeve komt te liggen? Kom een kijkje nemen in onze stand.
www.morgeninreeve.nl

Waterschap Drents Overijsselse Delta
Waterfeest! Kijk, leer en beleef bij het waterschap
Wil jij spelen met water bij de Klimaattafel, meer leren over grote waterbeesten of een virtuele helikoptervlucht maken?
Bij ons is het een groot waterfeest! We leggen uit waarom dijken belangrijk zijn, wat een Klimaatdijk is en welke rol het waterschap bij het Reevediep speelt.
Kom langs bij het waterschap en kijk rond in de waterwereld.

Provincie Overijssel
Altijd al eens een kijkje willen nemen in een sluis? 22 april kan het: de Scheeresluis langs het Reevediep is open voor publiek! Doorlopend worden hier rondleidingen gegeven. Verder kun je hier terecht voor een spetterend watersluizenspel, of ontdek over alles over planten en dieren die de geul naast de sluis gebruiken. Om 11:00 en 13:00 start de excursie naar de migratiegeul. Speciaal voor het hele gezin, doe mee aan weidevogel-memorie: ben jij een echte natuurspeurneus? Weet jij welk kuiken en welk ei bij de verschillende weidevogels horen? Onder de goede inzenders worden 10 spannende kinderboeken verloot.

Verenigingen
Wandelnet Zuiderzeepad
Wandelnet geeft informatie over de 10.000 kilometer Lange Afstands Wandelpaden en Streekpaden. In het bijzonder over het Zuiderzeepad en het Hanzestedenpad waarvan de routes door het Reevediep gebied lopen.

Vereniging tot Behoud van Vrije Natuur
De Vereniging tot Behoud van Vrije Natuur zet zich in voor het vrije toegankelijk houden van de natuur, mits de natuur hierdoor niet verstoord wordt. Leer hier alles over natuurgebied De Enk en de vlotjes voor de zwarte stern of kom ganzenborst roken. www.vbvn.nl

Expeditie Uiterwaard Kampen
In de maanden mei en juni vinden er expedities plaats in het Reevediep. Leerlingen van groep 7 & 8 van basisscholen uit gemeente Kampen kunnen dan gaan struinen, beleven en leren in het Reevediep. Kom tijdens het Reevediep festival bij de expeditiegidsen langs voor meer informatie.

Historie
Het land rond de stad Kampen werd in de Middeleeuwen geschonken aan de stad. In die tijd werden de kooplieden in de stad Campen rijk door de Hanzehandel met koggen. Met het geld dat de schippers verdienden met de Ommelandvaart, werden de huizen in de markante binnenstad gebouwd. De vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge brengen deze nautische geschiedenis van Kampen weer tot leven tijdens het Reevediep Festival.

Bijenvereniging
Kom honing proeven en leer alles over bijen. De bijenvereniging legt alles uit over het bijenhouden, imker materiaal, het bijenleven en de biodiversiteit. Bekijk hoe zij bijenwas smelten en van deze vloeibare was kunstraad maken voor de rechthoekige raampjes, die de bijen uitbouwen tot raten. Of hoe vroeger bijenkorven werden gevlochten.

Wateractiviteiten
Kano vereniging
Ontdek het Reevediep vanuit een kano
Het Reevediep is een prachtig natuurgebied wat je het beste in alle rust vanuit een kano kunt ontdekken. Kom het uitproberen! We hebben kano's klaarliggen voor jong en oud. Dus voor ieder wat wils.

Vaartocht
Vanaf het water is het Reevediep nog mooier. Omringd door de groene natuur, met de wind door je haren is dit echt even genieten en ontspannen. En neem je verrekijker mee, er is genoeg te zien!

Waterfietsen
Het Reevediep is op heel veel verschillende manieren te ontdekken en leent zich perfect voor een fietstocht. Maar dan wel op het water dit keer!

Waterballen
Het is bijna magisch, op het water lopen zonder nat te worden. Is een opblaasbare bal ga je het water op. Nu nog je balans bewaren!

Activiteiten voor kinderen
Boogschieten
Ben jij een echte scherpschutter en ken je de verhalen van Robin Hood? De geschiedenis van boogschieten gaat heel ver terug maar is nog altijd springlevend. Kom ook schieten en laat jouw skills zien!

Blaaspijpschieten
Wie kent het schieten met papieren pijltjes vanuit een PVC-buis niet? Blaaspijpschieten is een vrij eenvoudige techniek die voor iedereen aan te leren is, ook voor de wat kleinere kinderen.

Klimwand
Wil jij genieten van het mooiste uitzicht op het Reevediep Festival? Beklim dan de mobiele klimwand van bijna 7 meter hoog. En als je boven bent, wel even bellen!

Schmink, Suikerspin, popcorn en ranja
Kinderen kunnen zich laten schminken. En er is gratis suikerspin, popcorn en ranja voor de kinderen.

Springkussen en Hindernisbaan

Activiteit buiten Reevediep Festival
Rondwandeling Scherenwelle bij Wilsum
Om 10 uur en 13 uur starten, onder leiding van een lokale gids, vanaf de loswal in Wilsum wandelingen door de uiterwaarden van Scherenwelle. De kievitsbloem, de bever, reeën, de modderkruiper: wie weet wat je tegenkomt. Vanaf de uitkijkpost langs de IJssel heb je prachtige vergezichten.
Tip 1: stevig schoeisel en een regen/windjack
Tip 2: breng een bezoek aan de oudste (1050) kerk in Overijssel
Tip 3: geniet van het uitzicht op het terras van Café IJsselzicht

De Heugte
Maak een leuke combinatie met De Heugte. De Jaarmarkt is ook op 2de paasdag. En goed te combineren met een bezoek aan het Reevediep Festival. De Heugte is het beste te bereiken via opstapplaat ‘Burgemeester Berghuisplein'. Iedere 2e paasdag in Kampen traditionele grote jaarmarkt ''De Heugte'' een gezellig uitje voor jong en oud van 08:00 tot 17:00 uur. Met een ruim kilometer aan zeer diverse kramen en enthousiaste kooplieden is er voor ieder wat wils te koop en te zien! De roots van deze traditionele jaarmarkt liggen al in de veertiende eeuw. Ter hoogte van Brunnepe was een doorwaadbare plaats door de IJssel. Aan deze kant was er toen al een markt die men de Heugte noemde. Met recht een traditionele en historische markt dus!

Te koop: Deining in de IJsseldelta
Tijdens het Reevediep Festival koop ook het boek Deining in de IJsseldelta van Joep Boerboom.
Biografie van de bypass bij Kampen vertelt het verhaal van een project dat jarenlang de voorpagina’s haalde: van de eerste plannen, de weerstand in de omgeving en de rechtszaken tot de aanleg van de bijzondere waterbouwkundige werken. In vijftien jaar tijd veranderde het aanzicht van de IJsseldelta bij Kampen ingrijpend. Om het gebied te beschermen tegen hoogwater kreeg de rivier de ruimte: de IJssel werd uitgediept en kreeg met het Reevediep een bypass naar het Drontermeer.